Lifestyle, Recomandari

Cum te ajuta coachingul si ce este acesta

Cum te ajuta coachingul

Prima mea experienta de coaching a fost una extrem de interesanta. Dar sa o luam cu inceputul. Ce este coachingul?

Coachingul este un proces prin care revizuiesti si dezvolti anumite arii din viata ta. Se aplica atat in viata personala ca sa iti poti imbunatati relatiile, dar si in viata profesionala, in business. Termenul de coaching vine din engleza de la coach si vine cu ideea de a “antrena” anumite comportamente benefice care sa te ajute sa iti atingi scopul dorit.

De cand a inceput pandemia am avut o dorinta destul de puternica spre dezvoltarea personala dincolo de cartile pe care le citeam. Am vrut sa fac ceva pentru mine chiar daca lumea s-a oprit in loc.

Am inceput sa fac sport mai mult, yoga, pilates, terapie si coaching. Toate acestea au contribuit ca starea mea interioara sa fie una cat mai buna sau chiar daca nu era buna mereu, ma ajutau extrem de mult si imi ofereau energia de care aveam nevoie. Uneori e bine sa comunici si sa apelezi la specialisti care sa ne ajute mai ales in vremuri de criza pe care le traim.

Cel mai important e sa fim deschisi sa cerem ajutorul si sa il acceptam. Nu e un moment de slabiciune atunci cand ceri ajutorul unui specialist, al familiei sau al prietenilor, ci un moment foarte puternic de constientizare care te va ajuta mult.

Am inceput sedintele de coaching acum cateva luni si au venit la momentul potrivit. Am cunoscut-o pe Andreea Busecan de la BackToBasics Cluj, acum ceva timp prin intermediul online-ului si am facut click din primul moment.

Asta m-a ajutat mult sa ma deschid si sa ii povestesc of-urile. Eu am ales sa fac coaching in zona profesionala pentru ca pe timp de criza acolo aveam nevoie de indrumare. Fiind freelancer in zona de social media si articole online, asta pe langa blog, am simtit ca am nevoie de cateva discutii de calibrare sa vad ce fac bine si ce nu, unde am nevoie de imbunatatiri si ce pot schimba.

Am avut mai multe sedinte saptamanale in care stabileam niste obiective clare pe care aveam sa le revizuiesc de la inceput. Andreea mi-a facut o scurta “revizie” peste emailuri, peste modul de prezentare, modul in care ma pozitionez si multe alte aspecte. Mi-am dat seama ca eram mult prea dura cu mine in anumite cazuri, insa si ca aveam nevoie de imbunatatiri sa trec peste anumite blocaje. Viata de freelancer nu e tocmai usoara, iar in pandemie nici atat.

Iar acesta este probabil unul dintre cele mai intime articole pe care le-am publicat pe blog. Am avut norocul ca sunt o persoana optimista si perseverenta si ca nu am renuntat oricat de greu mi-a fost. Asa ca, si in acest caz a fost la fel. La fiecare sedinta de coaching cu Andreea veneam cu vesti noi si cu imbunatatiri de la o saptamana la alta si asta mi-a dat un super avant.

Cum functioneaza coachingul?

Te intalnesti cu un specialist online sau fata in fata si stabilesti pe ce arie vrei sa lucrezi. Dupa discutiile de cunoastere si dupe ce se calibreaza obiectivele incepe cu adevarat procesul. Vezi ce resurse ai, ce ramane si ce se poate imbunatati. Asa se creioneaza tot mai mult drumul catre atingerea obiectivului. De cele mai multe ori descoperi lucruri noi si despre tine chiar daca procesul se focuseaza pe viata profesionala.

Practic, iti raspunde la intrebari pe care poate altcineva nu avea raspuns sau te indruma catre alegeri si aspiratii pe care inainte nu stiai cum sa le gestionezi. Asa m-a ajutat pe mine. Mi-a raspuns la mai multe intrebari. Si mi-a oferit  indrumare, alta fata de cum ma ajutau prietenii sau apropiatii. Sunt persoane in viata noastra care au cele mai bune intentii insa nu stiu cum sa ne ajute mai bine. Aici intervine coachingul pentru a te ajuta sa performezi.

De unde stiu ca am nevoie de coaching?

Eu am luat totul ca pe o experienta ce am simtit ca merita explorata. Am stiut ca am anumite blocaje peste care voiam ca trec, anumite neajunsuri as putea spune in modul cum gestionam proiectele mele, asa ca totul a fost de bun augur. Poti avea o sedinta, doua doar ca sa vezi daca ti se potriveste sau nu sau ca sa iti raspunzi la cateva intrebari. Nu e neaparat un numar de sedinte fix. Ci doar sa vezi care e nevoia ta din momentul acela si daca e ceea ce iti doresti. Eu nu o sa ma opresc aici pentru ca am avut rezultate vizibile in sedintele cu Andreea Busecan,  va recomand cu tot dragul acest program de coaching. 

Acest tip de program sau de consiliere te ajuta si la o autocunoastere mai buna sau mai clara, la o abordare autentica si la rezultate eficiente. Fara sa te pierzi in prea multe detalii. Fara sa nu mai stii de unde sa te apuci. Iti ofera claritate si asta e cel mai important. Claritatea in procesul prin care treci, claritate in comunicare, in relatiile personale si profesionale.

Voi ce ati facut nou pentru voi insiva in aceasta perioada de pandemie?

 

 

 

Lasă un răspuns