De Martisor, am dat startul interviurilor cu femei puternice care au initiativa si care pun in practica tot ce gandesc si ce iubesc. Azi va invit sa o cunoasteti pe Cristina Chivu, designer Chlor.
Stiti povestea cu nu risti, nu castigi? Daca nu o stiti, v-o spune Cristina in cele ce urmeaza. Asa a fost si cand a inceput povestea Chlor. A lasat tot si a pariat pe creativitatea ei si pe iubirea fata de traditiile romanesti.
Stiu ca ai in spate o cariera solida si ca ai lucrat mai multi ani in domeniul telecomunicatiilor. Care a fost momentul cand s-a produs click-ul ce te-a facut sa renunti?
Asa este , am lucrat in domeniul telecomunicatiilor, un domeniu din care am avut foarte multe de invatat. “Click-ul” s-a produs in momentul in care am simtit ca pot sa fac mai mult decat sa lucrez intr-o corporatie, ca pot sa imi folosesc imaginatia si creativitatea si nu in ultimul rand ca pot face ceva care sa imi poarte amprenta.
Care e povestea cu ia bunicii tale?
De aici a inceput povestea CHLOR, stiam ca o sa fac genti, dar voiam sa fie ceva ce eu, in primul rand, as purta si in plus, sa fie “altfel”. Intamplarea a facut sa imi vizitez bunica si sa descopar lada de zestre in care se afla costumul meu popular (asa ii spune bunica) de pe vremea cand eram la gradinita, cusut de ea insasi. Mi-am dat seama ca el ascunde o poveste si ca, desi cusut in urma cu mai bine de 20 de ani, nu parea nici pe departe demodat. Practic gasisem acel “altfel” – poveste, atemporal, identitar. Am mers mai departe de atat, am hotarat sa fie cusute manual, in detrimentul unei masini de brodat si sa fie din iuta, un material des folosit de strabuni.
Femeia care poarta Chlor este mandra de originile ei, ii plac lucrurile care au in spate o poveste si se da in vant dupa accesoriile care starnesc admiratie.
Cum au fost primii pasi impreuna cu Chlor?
Primii pasi au insemnat multa munca, determinare, entuziasm, curaj si dorinta de a invata un lucru despre care nu stiam nimic: lungul drum de la idee la produs.
E dificil sa pornesti o afacere de una singura in Romania?
Daca as raspunde punctual, da, este destul de greu. Dezvoltand pe aceasta idee, in Romania este mai greu decat in celelalte tari ale UE, data fiind birocratia cu care te confrunti in institutiile statului. Trecand peste acest aspect, cred ca daca nu ai in jur oameni care sa te sustina, daca nu crezi in ceea ce ti-ai propus, daca nu iti setezi o strategie si un obiectiv, cred ca situatia devine si mai dificila.
In cat timp se confectioneaza o geanta? Care e procesul A-Z?
In linii mari, o geanta se confectioneaza in minim 4-5 ore, ajungand pana la 12-14 ore, modelele mai complexe. Procesul de productie cuprinde mai multe etape pe care le voi relata pe scurt. Materialul se croieste in atelierul din Bucuresti, il trimitem la Slatina, judetul Olt (orasul in care locuiesc parintii mei), iar acolo echipa de doamne cu maini de aur, as putea spune, brodeaza manual motivul specific fiecarei genti. In momentul in care motivele traditionale au fost cusute, materialul se intoarce in atelierul din Bucuresti unde prinde viata si devine o geanta CHLOR. In momentul in care lansam o colectie noua, procesul este mai indelungat, testand diferite tipuri de genti si incercand sa gasim cea mai potrivita cromatica.
O geanta se confectioneaza in minim 4-5 ore, ajungand pana la 12-14 ore, modelele mai complexe.
Ce te inspira sau unde iti gasesti inspiratia?
Sunt o persoana autodidacta si imi face mare placere sa imi petrec frecvent timpul la centrul de informare al Muzeului Satului din Bucuresti. Multitudinea de materiale etnografice oferite reprezinta principala mea sursa de inspiratie in ceea ce priveste motivul cusut pe fiecare geanta, toate modelele de pana acum fiind autentice. Inspiratia in ceea ce priveste o colectie vine din locurile vizitate, oamenii pe care am oportunitatea sa ii cunosc, uneori problemele pe care le identific in societate vis-à-vis de identitatea nationala (cazul colectiei Origini).
Da, sunt un om fericit!
Cum e in viziunea ta geanta ideala?
Geanta ideala nu cred ca exista, cel putin nu o geanta pentru femei, intotdeauna consideram ultima geanta achizitionata ca fiind geanta ideala. Personal, prefer gentile mari, incapatoare si foarte colorate.
Ce nu lipseste din geanta ta Chlor?
Cu siguranta din geanta mea CHLOR nu lipsesc telefonul, cheile de la casa si banii, dar se intampla de multe ori sa am ace si diverse mostre de fire textile cu care se cos motivele traditionale pe genti.
Crezi ca va veni un moment in care femeile vor spune ca au suficiente genti?
Sunt absolut convinsa ca nu se va intampla asa ceva. Intotdeauna vor aparea noi colectii de genti si intotdeauna femeile vor spune ca “din aceasta colectie nu am” sau “am o geanta asemanatoare, rosie, dar acum imi cumpar una verde”.
Vom lansa si alte produse Chlor, pastrand inspiratia traditional romaneasca.
Cum e femeia, in viziunea ta, care poarta Chlor?
Femeia care poarta Chlor este mandra de originile ei, ii plac lucrurile care au in spate o poveste si se da in vant dupa accesoriile care starnesc admiratie.
Geanta mea Chlor preferata este plicul Mara pentru ca are un boom de culoare si te face sa zambesti instant. Pana si doamna de la casierie din supermarket m-a intrebat de ea. Dar a ta care e?
Ma bucur sa aud acest lucru, inseamna ca ne-am atins obiectivul: ai intors priviri. Nu as putea sa iti spun care este geanta mea preferata pentru ca toate imi plac si le port pe rand, dar iti pot spune ca de cateva zile port geanta shopper Pria, din colectia Mandra.
Materialul se croieste in atelierul din Bucuresti, il trimitem la Slatina, iar acolo echipa de doamne cu maini de aur, brodeaza manual motivul specific fiecarei genti.
In ce directie crezi ca se indreapta produsele handmade?
Aici ai atins un punct sensibil. Ma bucur sa vad ca aceasta industrie se dezvolta, mi-ar placea sa “profitam” de maestrii handmade-ului romanesc atat cat mai sunt in viata si sper ca atunci cand cumparam, sa cumparam responsabil. Chiar le indemn pe cele care te urmaresc sa cumpere produse realizate in Romania, realizate manual si sa renunte la Made in China.
Tu esti foarte conectata la traditiile romanesti, dar oare oamenii mai cred in traditii, sau le mai pastreaza?
Sunt conectata la traditiile romanesti, cred ca este si normal sa fiu. Desi oamenii au imbratisat rapid sarbatori consumeriste, simt ca in ultima perioada isi constientizeaza identitatea si se intorc din ce in ce mai multi la traditii. Sper ca si generatiile viitoare sa inteleaga importanta identitatii nationale si a pastrarii traditiilor romanesti nealterate. Fara sa constientizam, indepartandu-ne de traditii, ne indepartam de ceea ce suntem noi cu adevarat.
Am vazut ca iti place sa calatoresti si sa descoperi locuri cu povesti. Care e cea mai recenta descoperire?
Da, mi-ar placea sa fiu calator cu norma intreaga. Dupa 3 ani in care am descoperit cam tot ce se putea pe meleagurile noastre, si nu ma refer la locuri asiduu promovate , in ianuarie m-am intors dupa 14 ani in Polonia, mai exact la Cracovia, o destinatie pe care o recomand, un loc incarcat de istorie si de o frumusete aparte, nu departe de lagarul nazist Auschwitz – parte din istoria recenta a lumii. Daca tot am facut aceasta recomandare, voi face una si din Romania (recunosc, mi-a fost greu sa aleg) – Cheile Nerei-Beusnita.
Unde iti incarci bateriile?
Vara imi incarc bateriile pentru intreg anul, merg in fiecare sfarsit de saptamana la munte, in locuri unde nu am semnal la telefon, rupte de civilizatie, pe malul unui parau, intre munti. (cu putin noroc vezi si animale salbatice in mediul lor natural)
Ce planuri ai pentru viitor cu Chlor?
Principalul lucru pe care mi l-am propus este sa le creez doamnelor si domnisoarelor o experienta cat mai placuta atunci cand aleg Chlor.
Poti sa ne spui care e urmatoarea colectie de genti?
Va pot spune doar ca in scurt timp vom lansa o noua colectie impreuna cu un om drag mie, care ma inspira si care #poartaRomania.
Sa ne asteptam si la alte produse marca Chlor?
Da, vom lansa si alte produse Chlor, pastrand inspiratia traditional romaneasca.
Ce ganduri ai pentru femeile care ne urmaresc si care au nevoie de un imbold pentru a o lua de la capat?
Orice ar insemna acest “de la capat” – profesional sau personal – as vrea sa nu le fie frica sa viseze, sa isi transforme visurile in realitate (chiar daca uneori pare imposibil), sa isi asculte intuitia, sa se pretuiasca si sa fie convinse ca un drum nou este presarat de experiente pe care nu le-ar fi trait niciodata daca nu ar fi luat-o de la capat. Poarta un zambet la tine, te salveaza in orice situatie!
Ce inseamna fericirea pentru tine? Esti un om fericit?
Fericirea inseamna sa privesc cerul instelat intr-o noapte de vara alaturi de partenerul meu de viata, sa primesc un mesaj dragut de la parintii mei atunci cand nu ma astept, imbratisarea celei mai bune prietene, momentul in care vad pe strada doamne si domnisoare care poarta Chlor si da, sunt un om fericit!
Multumesc frumos, Cristina ca ai acceptat sa fii “Martisorul” nostru!
Va multumesc si voua ca ati trecut pe aici! O primavara minunata va doresc!