Outfits

Traditionalul intalneste modernul de Ziua Internationala a Iei

Traditionalul intalneste modernul de Ziua Internationala a Iei

Cand am imbracat aceasta ie dupa aproape 10 ani in care nu am mai imbracat deloc o ie si m-au trecut toti fiorii. Am avut un amalgam de emotii si nu imi venea sa cred cat de bine arata imbracata ia. Dupa ce mi-am revenit din soc, am stat si m-am gandit la faptul ca ia niciodata nu o sa isi piarda magia. Nu gasesc un cuvant potrivit in afara de magie. Este fix locul unde se intaleste traditionalul si modernul si se produce acea scanteie.

Azi, 24 iunie, sarbatorim Ziua internationala a Iei care a devenit brand mondial in timp, iar in aceasta zi nu umai romanii poarta ii, ci si la nivel mondial pentru ca veste s-a raspandit cu usurinta, iar o ie nu poate trece neobservata. De Ziua Internationala a Iei port o ie creata de Perspective Atelier care mi-a colorat sufletul. Este

Stiati ca termenul de ie este atribuit doar piesei din costumul poplar romanesc pentru femei?

Ia este piesa principala a costumului popular romanesc. Practic, ia este croită pe panza printr-o tehnica speciala in forma de cruce. La inceput acestea erau confectionate din panza de in sau canepa, iar mai tarziu auinceput safie lucrate si pe matase sau bumbac.

Ziua de 24 iunie mai are o semnificatie si anume sarbatoarea Sanzienelor. Asadar, aceasta zi nu putea trece neobservata.  Sarbatoarea Sanzienelor e o sarbatoare in traditiile populare romanesti care semnifica belsugul si rodul recoltei. Pe langa Sanziene, aceasta sarbatoare mai poarta si numele de Draghica si are diferite semnificatii in toate colturile tarii.

Legatura dintre ie si sarbatoarea de Sanziene

Imi place sa fac o legatura frumoasa intre sarbatoarea de Sanziene sau Draghica cu Ziua Internationala a Iei pentru ca in una dintre semnificatiile sarbatorii de Sanziene se marcheaza frumusetea si feminitatea sau senzualitatea femeii. In aceasta zi cand modernul se intalneste cu traditionalul in ia de la Perspective Atelier, pot spune sa delicatetea iei face aceasta legatura dintre sarbatori si scoate in evidenta intr-un mod subtil detaliile femeii care rea sa fie cucerita. Exact cum semnifica si sarbatoarea.

Va invit sa lasam preconceptiile la o parte cum ca nu ar fi “fashion” sa purtam o ie si sa ne intoarcem macar pentru cateva momente la traditii. Nici eu nu am avut ocazia sa imbrac o ie mult timp, insa cand a facut-o am simtit ceva putenic. Putem combina o ie cu accesorii si haine moderne si sa construim ceva ce s-ar putea sa ne placa extrem de mult. Exact cum am avut si eu surpriza. Una foarte placuta.

Pentru mine, ia nu o sa isi piarda niciodata farmecul si consider ca merita din plin sa pretuim comoara pe care o avem.

Lasă un răspuns